Direktlänk till inlägg 25 oktober 2018

Tanya Edgil vill ge gud till Sverige

Av Johnny Lestander - 25 oktober 2018 11:16

  Det var hon som i programmet blev så ledsen för att vi svenskar är så "ogudaktiga". Läs och begrunda vad hon tycker men självfallet behöver du ju inte hålla med henne. "

Förvandlad tv-deltagare vill ge Gud till Sverige

På söndagarna har vi kunnat se henne tävla i SVT för att få träffa sin svenska släkt. För Världen idag berättar amerikanen Tanya Edgil om sin resa från depression och självmordstankar till ljus och liv i Kristus. – Jag önskar att alla fick uppleva den förvandling som jag fick, säger hon.

Nyheter · Publicerad 16:08, 22 okt 2018

Efter att ha blivit slagen i Abbakunskap åkte 39-åriga Tanya Edgil, i söndags, ur det populära tv-programmet ”Allt för Sverige”. Därmed gick hon miste om chansen att få träffa sin svenska släkt och fick i stället åka hem till USA.

Tanya är dock inte besviken.

– Det var en fantastisk tid. Jag hade inte ägnat Sverige en tanke före resan, men jag blev så förälskad i landet, säger hon när Världen idag når henne via Skype.

Hon berättar att det inte var hon som sökte till programmet, utan produktionsbolaget som tog kontakt med henne. De ville nämligen ha med någon ättling till predikanten Erik Jansson som var en av de första svenskarna som emigrerade till USA. Att det skulle bli just Tanya som skulle bli utvald var dock inte självklart.

– Jag har många släktingar som hade älskat att åka. Jag är övertygad om att det var Herren som öppnade en dörr så att det blev jag, säger hon.

I programmet har Tanya, som Världen idag tidigare har berättat, varit öppen med sin kristna tro. Men innan svenska folket fick höra Tanyas historia fick alltså produktionsteamet göra det.

– Producenten Christer sa: ”Vi har mött många som har pratat om Gud. Men ingen har pratat om Gud på det sätt som du gjorde”, berättar hon.

För Världen idag berättar Tanya nu mer om sin livsresa.

– Min pappa övergav oss när jag var fem. Min mamma var verbalt och fysiskt våldsam mot mig och mina syskon. Jag kände aldrig att jag var älskad, säger hon.

Tanya berättar att hennes storebror övergav familjen och att hon därmed ofta lämnades ensam med sina två småsyskon.

– Jag kommer ihåg första natten som vi var ensamma hemma. Jag var nio år och var så rädd att någon skulle bryta sig in.

Under uppväxtåren utvecklade Tanya en oro och känsla av värdelöshet som skulle leda till depression och självmordstankar.

– Jag ville skada mig själv och fundera på vad jag skulle kunna använda för att ta livet av mig.

När Tanya var 23 träffade hon Richard. Tanya var inte förälskad, men trodde inte att någon skulle kunna älska henne, så hon tänkte att hon fick nöja sig när Richard ville gifta sig. Äktenskapet blev konfliktfyllt och dottern Adalae fick uppleva många bråk.

Just när skilsmässan stod för dörren hände något oväntat.

– Mitt i allt så fann jag Gud. Jag hade kommit till tro när jag var 15, men problemen hade inte försvunnit. Jag förstod inte varför jag fortfarande hade alla negativa tankar, säger hon.

Men nu hittade Tanya och hennes man en församling där de fick lära sig mer om vad tron verkligen innebär.

– Jag fick själavård av två fantastiska kvinnor. Och så småningom förstod jag att jag verkligen är älskad av Gud. Orden som Jesus säger om att ”Jag har kommit för att ni ska ha liv, och liv i överflöd”, blev verkliga för mig.

I dag är äktenskapet med Richard upprättat och det är en helt annan frid i familjen.

– Herren gav mig en så stor kärlek till min man som jag inte trodde var möjlig, säger hon.

Även nioåriga dottern märker stor skillnad på sin mamma.

– Tidigare fanns det dagar då jag bara grät och Adalae undrade: ”Mamma, varför är du ledsen?”. Nu ser hon en mamma som är fylld av glädje och frid.

Tanya kan inte prata nog om sin livsförvandling.

– I dag lever jag i frihet och helhet. Jag kan inte förklara hur annorlunda jag är. Jag gick från att vara deprimerad, självmordsbenägen och plågad till att vara en person full av glädje.

Även Tanyas man är kristen och tillsammans tjänar de nu i sin kyrka. Relationen med Tanyas föräldrar är upprättad, även om relationen med mamman försvåras av mammans missbruk. När det gäller syskonen har Tanya en bra relation med sina småsyskon, men storebrodern vet de inte var han befinner sig.

Tanya önskar att andra fick uppleva den förvandling som hon själv fick erfara.

– Att vara kristen handlar inte bara om att bli frälst och komma till himlen. Jesus vill att vi ska vara hela – fria från depression, självmordstankar och olika band som binder oss.

Hon sörjer över att så många svenskar inte har någon kontakt med Gud.

– Jag visste att svenskarna inte var så kyrkliga, men jag blev chockad när jag förstod att man inte ens pratar om Gud. Hur kan man gå genom livet utan att tänka på Gud?

Tanya Edgil vill återvända till Sverige och hoppas att hon då får möjlighet att berätta om Guds kärlek till alla människor.

Hon önskar att svenska folket skulle förstå att den som pratar om sin tro inte gör det för att ”pracka på” något.

– Jag vet hur Jesus förvandlade mig. Jag vill att alla ska få uppleva det. Om man har något gott vill man dela med sig av det, säger hon.

Tanya gör en jämförelse med pengar.

– Om jag hade en miljon skulle jag vilja dela med mig av den. Och nu har jag något som är mycket bättre än pengar. Jag har fått frid – och det är värt allt."


Johnny

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Lestander - Söndag 13 okt 23:45

  Var och handlade på Coop Extra på boij en dag förra veckan när jag såg en äldre man sittandes med sin rullator på en av ljugarbänkarna som finns inne på affären. Vi kom i samspråk eftersom han verkade både arg och ledsen på samma gång. Det visade ...

Av Johnny Lestander - Söndag 13 okt 23:20

  Var och såg Wibax andra hemmamatch för säsongen och även här slutade det med vinst med den enda skillnaden att den inte gick till förlängning som förra gången. Det enda som var annorlunda var att matchen blev försenad med 45 minuter eftersom en rök...

Av Johnny Lestander - Söndag 13 okt 23:07

  I dag så var det tacksägelsedagen i Älvsby kyrka och det var relativt mycket folk eftersom relativt är ett mycket töjbart uttryck. Sedan tänkte jag inte gå närmare in på själva mässan eftersom det ju inte var något annorlunda än vanligt och ingenti...

Av Johnny Lestander - Lördag 12 okt 22:14

  Har varit på kyrkvärdskurs hela dagen och den var intressant och vi var 16 deltagare från dels våran församling men även församlingar i Norrfjärden, Piteå och Öjebyn. Det var ju inga direkta nyheter men vi fick en regäl genomgång av vad det innebär...

Av Johnny Lestander - Fredag 11 okt 14:47

  Efter att ha varit och ätit lunch på folkhögskolan så var jag förbi en av sopsorteringsstationerna på boij. När jag kom dit stod det där en äldre man i uppskattningsvis 75 års åldern och höll på att tömma en sopsäck i en av containerna för papper. ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4 5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ sannerligen med Blogkeen
Följ sannerligen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se