Direktlänk till inlägg 30 oktober 2018

7 av 10 däggdjur risker att vara borta 2020.

Av Johnny Lestander - 30 oktober 2018 11:03

  Orsaken stavas ju "människan" och sedan med dårfinkar som Donald Trump och hans anhängare och nu den nuvalda presidenten i Brasilien Jair Bolsonaro som ju bland annat talar om en motorväg genom amazonas så är vi på väg mot vår egen undergång. Problemet är ju att majoriteten av människor är alldeles för dumma för att förstå det. Läs artikeln här "

Sex av tio ryggradsdjur borta sedan 1970

Rapport från WWF: Sju av tio djur riskerar försvinna till 2020

1 av 2 | Foto: Norbert Millauer
Antalet orangutanger minskar oroväckande i antal när deras livsmiljöer försvinner. Arkivbild.
NYHETERi dag 02:41

På fyra decennier har antalet vilda ryggradsdjur minskat med 60 procent. Fortsätter utvecklingen kan två tredjedelar vara borta om två år.

– Rapporten visar återigen på hur hårt tryck vi har på jorden i dag, säger Olle Forshed på Världsnaturfonden.

Världsnaturfonden, WWF, släpper en rapport som visar att bestånden av vilda ryggradsdjur har minskat med 60 procent mellan 1970 och 2014. Bland sötvattensarterna är minskningen över 80 procent. Om utvecklingen fortsätter i samma takt riskerar sju av tio av världens däggdjur, fiskar, fåglar, groddjur och kräldjur att vara borta 2020.

– Vi vet inte att vi håller på att förlora det här. Och vet vi inte att det är ett problem, så vet vi inte att vi behöver agera heller. Det tycker jag är oroväckande. Vi håller på att förlora den biologiska mångfalden, och den är grunden till vår överlevnad. Frågan är lika viktig som klimatförändringarna för vår egen framtid, säger Vicki Lee Wallgren, chef för skog och arter på WWF.

89 procent i Sydamerika

De största minskningarna av ryggradsdjur har skett i Syd- och Mellanamerika, där minskningen varit 89 procent.

– Det beror väldigt mycket på de massiva skogsavverkningarna. Generellt beror minskningarna på att livsmiljöerna försvinner, men även på att vi exploaterar arter genom exempelvis jakt, säger Olle Forshed, naturvårds- och tropikskogsexpert på WWF.

Samma åtgärder som för utsläppen

I Europa, och på norra halvklotet, skedde dock den stora minskningen långt tidigare, till följd av ett intensivt jord- och skogsbruk. Åtgärder på senare år har gjort att djurlivet återhämtat sig något. På vissa håll ökar bestånden. Nästan alla stora valarter har exempelvis ökat i antal efter att den kommersiella valfångsten stoppades. I Sverige märks en positiv trend för vissa rovdjur och rovfåglar.

– Tittar man i Sverige till exempel så har vi lyckats reglera jakt, vi har minskat miljögifterna, vi skyddar fler naturområden och då kan man se att trenden vänt lite grann. Det visar att det går att vända, säger Vicki Lee Wallgren.

– Det positiva är att många av åtgärderna som behövs för att förbättra den biologiska mångfalden är samma åtgärder som behövs för att minska utsläppen och nå de globala hållbarhetsmålen. Vi måste tänka till hur vi producerar och konsumerar. Jag tror absolut att vi kan klara detta, men då krävs det omställningar, säger Vicki Lee Wallgren.

– Vi håller på att förlora den biologiska mångfalden, och den är grunden till vår överlevnad. Frågan är lika viktig som klimatförändringarna för vår egen framtid.

Vicki Lee Wallgren, chef för skog och arter på WWF, om att antalet ryggradsdjur minskat med 60 procent på 40 år.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Lestander - Söndag 13 okt 23:45

  Var och handlade på Coop Extra på boij en dag förra veckan när jag såg en äldre man sittandes med sin rullator på en av ljugarbänkarna som finns inne på affären. Vi kom i samspråk eftersom han verkade både arg och ledsen på samma gång. Det visade ...

Av Johnny Lestander - Söndag 13 okt 23:20

  Var och såg Wibax andra hemmamatch för säsongen och även här slutade det med vinst med den enda skillnaden att den inte gick till förlängning som förra gången. Det enda som var annorlunda var att matchen blev försenad med 45 minuter eftersom en rök...

Av Johnny Lestander - Söndag 13 okt 23:07

  I dag så var det tacksägelsedagen i Älvsby kyrka och det var relativt mycket folk eftersom relativt är ett mycket töjbart uttryck. Sedan tänkte jag inte gå närmare in på själva mässan eftersom det ju inte var något annorlunda än vanligt och ingenti...

Av Johnny Lestander - Lördag 12 okt 22:14

  Har varit på kyrkvärdskurs hela dagen och den var intressant och vi var 16 deltagare från dels våran församling men även församlingar i Norrfjärden, Piteå och Öjebyn. Det var ju inga direkta nyheter men vi fick en regäl genomgång av vad det innebär...

Av Johnny Lestander - Fredag 11 okt 14:47

  Efter att ha varit och ätit lunch på folkhögskolan så var jag förbi en av sopsorteringsstationerna på boij. När jag kom dit stod det där en äldre man i uppskattningsvis 75 års åldern och höll på att tömma en sopsäck i en av containerna för papper. ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4 5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ sannerligen med Blogkeen
Följ sannerligen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se