Direktlänk till inlägg 17 november 2019

Söndagen för domsöndagen i Älvsby kyrka "vaksamhet och väntan".

Av Johnny Lestander - 17 november 2019 18:33

  Var som vanligt i kyrkan och högmässan söndagen före domsöndgen som avslutar kyrkoåret och jag menar förståss nästa söndag när det är just domsöndagen. En alldeles utmärkt predikan av pastorsadjunkten Margit Johanssons invigningspredikan som handlar om vaksamhet och väntan och där evangelietexten är hämtad ur Lukasevangeliet kap 12 vers 35-40 citat "Fäst upp era kläder och håll lamporna brinnande. Var som tjänare som väntar på att deras herre skall komma hem från ett bröllop, så att de genast kan öppna när han kommer och bultar på porten. Saliga de tjänarna, eftersom deras herre finner dem vakna när han kommer. Sannerligen, han skall fästa upp sina kläder och låta dem lägga sig till bords och själv gå och passa upp dem. Om han så kommer vid midnatt eller ännu senare — saliga är de tjänarna, när han finner dem beredda. Ni förstår väl att om husägaren visste när tjuven kom, skulle han hindra honom från att bryta sig in i huset. Var beredda, också ni, ty när ni minst väntar det, då kommer Människosonen.”". Intressant det här med väntan  eftersom det ju enligt Matteus 24:42 sägs citat "Håll er därför vakna, ty ni vet inte vilken dag er herre kommer". En del är trots vad som står i Matteus tvärsäkra på att det kommer att hända vid en specifik tidpunkt som Anders Gärdeborn som är en ingenjör från Västerås och han har räknat ut att bibelkronologin fastställer att Jesus kommer tillbaka år 2036. Nu är det ju inte bara Anders Gärdeborn som är tvärsäker utan ett antal tidpunkter när det är spått att världen skall gå under t.ex År 1186
1420
1544
1666
1874
1975
2012
eller
2017?

Men alla dessa tidpunkter har passerat och än snurrar vår jord på. Följande text som jag ogenerat har citerat här bland annat från religonsvetaren Britta Gullin är intressant och tänkvärd citat "

Någon gång måste det förstås ta slut. I en knall eller i ett stilla jämmer men oundvikligen slut, som i jordens undergång, världens ände, domedagen, ragnarök och harmageddon. Det är bara en fråga om när och kring frågan om tidpunkten ges det många teorier.

Många är de som försökt förutspå slutet på världen och de nyss nämnda årtalen är bara några av de alternativ som lagts fram. Gemensam för många av teorierna är tanken att slutet är relativt på så vis att bara en del av mänskligheten går under. En utvald skara överlever förintelsen och sätts att skapa det nya idealsamhället, ofta tillsammans med en ledargestalt som i rättan tid materialiserar sig på jorden för att övervaka förvandlingen.

En skiljedomstol inrättas, ledd av en auktoritet med facit på hand om hur livet bäst bör levas. Inför denna obestridliga rättvisa ges inga undanflykter eller gråskalor och sant skiljs med säker hand från falskt, god från ond, rättfärdig från syndare. I den aktuella boken ”Slutet är nära – undergång och utopi i millenära rörelser” ger religionsvetaren Britta Gullin en översikt av forskningen kring dessa kollektiv som uppstått kring tron på världens nära förestående undergång och återfödelse.

Millenära rörelser har funnits i alla tider, domedagsprofeter har kommit och gått på samma vis som församlingar växt fram i allt mer anspänd förväntan kring ett avtalat datum. Som passerat med åtskillig dramatik, men än så länge utan den allomfattande totala förvandlingen av villkoren på jorden som de millenära rörelserna förväntar sig.

Till de samfund som mest uthålligt uthärdat besvikelsen och tagit nya tag med nya beräkningar hör Jehovas vittnen. Ända sedan starten i USA på 1870-talet har de oavlåtligt hävdat att domedagen är nära förestående. Vad som hänt under de snart 150 åren som rörelsen existerat är att visionen av en värld som i ett slag går under inte längre med nödvändighet förutsätter någon gudomlig intervention eller ett mirakel.

Människorna är numera fullt kapabla att radera sin existens själva. Genom tillgången på kärnvapen kan åtskilliga stater i världen avgöra liv och död för oss alla i en knapptryckning. Genom våra nya snabba transportvägar sprids en dödlig pandemi på kortare tid än någonsin. Och fortsätter vi att förgöra de livgivande villkoren för vår planet i samma takt som nu, är de flesta forskare eniga om att vi står inför en klimatkatastrof av förödande proportioner.

Apokalypsens fyra ryttare galopperar redan mitt ibland oss och de konkreta hoten är svåra att bortförklara, ens för den mest inbitne klimatskeptiker. Hos Jehovas vittnen möts de vetenskapliga rönen med dubbla känslor och i samfundets tidskrift ”Vakna!” redovisas nogsamt alla hot som mänskligheten står inför. Med den skillnaden att hoten tas som ännu ett förebud om att tiden för förverkligandet av Guds rike på jorden är inne. Eller som det skrivs i ”Vakna!” i september 2012:

”I kontrast till dessa hot är den bild som Bibeln målar upp av framtiden mycket mer hoppfull. Bibeln visar att det definitivt kommer att bli en stor förändring. Men den lovar att alla som gör Guds vilja kommer att få överleva. Och enligt Bibeln ska jordklotet varken förvandlas till någon förbränd askhög eller till en isklump. I stället ska hela jorden bli ett paradis.”

I samfundets tidning Vakttornet i januari 2013 preciseras utvecklingen ytterligare:

”Den ”värld” som ska försvinna är inte jorden, utan de människor som inte lever i harmoni med Guds vilja. Precis som en kirurg kan operera bort en cancertumör för att rädda en patients liv kommer Gud att ta bort de onda, så att de goda verkligen kan njuta av livet på jorden. På så sätt är ”världens ände” något positivt.”

 
”Ta bort de onda”

”Operera bort en cancertumör”


Känns tongångarna igen?

Som Britta Gullin också konstaterar i sin bok ligger många antidemokratiska, rasistiska grupper nära de religiösa millenära rörelserna i sin ideologi. Också i dessa sammanslutningar beskrivs utvecklingen av världen som på väg mot en annalkande undergång, där rasblandning och acceptans av homosexuella riskerar att förstöra de rena idealen. I kraft av det förmenta hotet rättfärdigas ett våld som beskrivs som en ödeskamp mellan de ”goda” och ”onda” parterna.

Men kommer det faktiskt en dom som ju sägs i vår trosbekännelsen att gud kommer att döma levande och döda, för är det så varför gav han då människan en fri vilja men ingen mall att gå efter för det finns ingen gemensam mall att gå efter, ingen syndkatalog som säger vad vi skall eller inte skall göra. Dessutom om vi frammanar en bild av en gammal man i långt vitt hår och skägg med vit mantel som strålar av ljus och framför sig har han en bok där alla människors handlande under tidens gång är nedtecknad då måste den boken vara gigantisk. Det finns en beräkning gjord på en tänkt Adam och Eva som de första homo sapiens sapiens cirka 50000 år f.kr Enligt Population Reference Bureau i Washington D.C hade det år 2002 fötts 106,4 miljarder personer, från det att människan uppstod på jorden. Om man slutligen går in på vad en del liberalteologer säger så är de tolkar vanligen texterna som främst symboliska, och att återkomsten inte nödvändigtvis syftar på någon händelse där Jesus bokstavligen ska stiga ner från himlen. Men det blir väl att försöka att se till att hålla sig vid liv till 2036 dvs 17 år till och då har jag nått det aktningsvärda åldern av 84 år vilket ju är ungefär dagens medellivslängd. Men tänk om Anders har räknat fel då blir det att vänta ännu längre eller det kanske aldrig kommer att ske.


Johnny


 
ANNONS
 
Ingen bild

Stig Strömbergsson

17 november 2019 23:18

Du skrev att Gud gav ”ingen mall att gå efter för det finns ingen gemensam mall att gå efter, ingen syndkatalog som säger vad vi skall eller inte skall göra.”
Det är inte helt korrekt. Judarna talar om ”de noakitiska buden” alla folk har oberoende av religion. Kristendomen kallar det för ”den naturliga lagen” som är gemensamma värderingar i all kulturer. I bägge fallen rör det sig om etik ungefär som den uttrycks i nr 4-10 av de tio buden.

 
Amisa

Amisa

25 november 2019 23:16

Om du är tillräckligt nyfiken, får du se till att hålla dig vid liv tills dess!
:)

Du kanske blir över 100 som Dagny Carlsson?

http://min-inre-vagvisare.bloggagratis.se

Johnny Lestander

26 november 2019 02:29

Och du tror att det räcker ?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Lestander - Tisdag 28 jan 03:12


  Expressen. Uppdaterad tidigare artikel men det händer inte så mycket ännu när det gäller spridningen av viruset utan Kina. Ett fall i Tyskland och några fall i Kanada.   Johnny ...

Av Johnny Lestander - Tisdag 28 jan 03:06

  Börjat att se en netflixserie som heter Messiah och har hunnit se 1,5 avsnitt men det är arbetsdag i dag så jag hinner inte se mer idag men den är bra. Handlingen börjar i Syrien och sedan till Israel och person som kan tolkas som Messias dyker upp...

Av Johnny Lestander - Måndag 27 jan 21:54


  Världen idag. Tänkte faktiskt inte alls argumentera emot Stefan Gustavsson utan bara hänvisa till en annat artikel som säger ungefär samma sak som det Stefan säger Forskning och framsteg. Intressanta artiklar även om uppläggen skiljer sig åt. Stefa...

Av Johnny Lestander - Måndag 27 jan 21:36

  Dagen. Skall vi som inte ens var påtänkta på 1930-talet och framåt ta på oss skulden för förintelsen eller är det dåtidens människor som har ett kollektivt ansvar att man släppte fram Adolf till makten och därmed fria händer att försöka utrota juda...

Av Johnny Lestander - Måndag 27 jan 21:17


    Aftonbladet. Hon är fortfarande sur för att Vänsterpartiet säger ifrån och inte lägger ner sina röster i alla omröstningar för så har det varit tidigare och så skall det förbli. Men jag tycker ju självfallet att Jonas Sjöstedt gör helt rätt det ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6 7 8 9 10
11 12 13
14
15 16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27
28
29 30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ sannerligen med Blogkeen
Följ sannerligen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se