Direktlänk till inlägg 12 januari 2020

Teodicéproblematiken

Av Johnny Lestander - Söndag 12 jan 23:46

  Vi är numerar normalt bara 3 runt köksbordet eftersom sonen går lärarutbildningen i Luleå och har börjat sista terminen och blir klar gymnasielärare i historia och samhällskunskap till sommaren. Han ville en gång i tiden bli präst men han har efter konfirmationen aldrig satt sin fot i kyrkan där vi bor däremot i ST Paul i London men det var ju av andra orsaker. Vi började som vanligt att diskutera vid middagen och ämnet landade i Teodicéproblematiken som kan belysas på följande sätt av den grekiska filosofen Epikuros som levde 341 fKr till 270 fKr och hand myntade Epikuros paradox som lyder ungefär så här citat.

Det ondas problem kan formuleras på ett mer formellt sätt med hjälp av ett logiskt resonemang:

  1. Om Gud existerar så är Gud allsmäktig, allvetande och allgod.
  2. Om Gud är allsmäktig så kan Gud eliminera all ondska.
  3. Om Gud är allvetande så vet Gud att ondska existerar.
  4. Om Gud är allgod så vill Gud eliminera all ondska.
  5. Ondska existerar.
  6. Alltså gäller inte någon av premisserna.

På engelska låter det vackrare nämligen citat

“Is God willing to prevent evil, but not able? Then he is not omnipotent.
Is he able, but not willing? Then he is malevolent.
Is he both able and willing? Then whence cometh evil?
Is he neither able nor willing? Then why call him God?”

Omnipotent = allsmäktig, Malevolent = illvillig.

Det är förmodligen inte bara sonen som har problem med Teodicéproblematiken även om jag inte själv har det men det var ju intressanta tankar som Epikuros framförde för cirka 2300 år sedan.


Johnny

 
ANNONS
 
Ingen bild

Den evigt tjatige Stig

Måndag 13 jan 09:23

Den döde greken greken visste av kronologiska och geografiska skäl inte bättre. Efter ”Ondska existerar” skäl ju införas fler led:
Ondska bekämpas genom en historisk plan
- förutom alla människors naturliga IM än defekta rättskänsla har ett folk genom uppenbarade bud fått reda på rätt och orätt.
- profeter proklamerar kontinuerligt Guds vilja.
- när tiden är inne skall Gud älska världen att den ende Sonen skall offras och att var och en som sätter sin tillit till honom skall få evigt liv (fria från ondskan).
- än längre fram skall ondskan i alla dess oförlåtna former spärras in och separeras från det goda.
Slutsats: Gud finns men inte som en grekisk filosofisk tankefigur utan som en aktör till förmån för människor och skapelse som lider av det onda.
Halva ”logiska” resonemang är inte logiska.

Johnny Lestander

Måndag 13 jan 12:43

Det är ju inte riktigt alla som resonerar som det du gör för just Teodicéproblemet är ett problem för bland annat sonen men även för många andra. Om gud är allsmäktig varför ser han då inte till att kontinentalplattorna inte rör sig så att jordbävningen utanför Thailand aldrig inträffade. Varför lät Gud Hitler hållas så att han kunde utrota delar av hans egendomsfolk. Varför gör han ingenting åt bränderna i Australien trots att många ber så att det "glöder". En del undrar nog vad det är för en Gud vi har att göra med lyssnar han verkligen på oss och det vi ber om eller är hans vägar outgrundliga ? Sedan köper jag ju inte riktigt det här med separationen mellan ont och gott men det beror på vår brist på samsyn i denna fråga. Slutligen så kan jag konstatera att du verkar luta åt eskatolog hållet och det stämmer ju inte riktigt eftersom det annars är ju verkligen skärpt i huvudknoppen. Tror du verkligen på en ny himmel och en ny jord ? Man behöver ju inte köpa allt som står i Bibeln utan ta det för vad det är.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Lestander - Tisdag 18 feb 22:16

  Världen idag. Stefan Gustavsson tycker att öga för öga och tand för tand principen inte är en speciellt dum tanke. Han kanske tänker på bland annat tredje Mosebok kapitel 20 där man skall drabbas med döden om man förbannar sin far eller mor eller a...

Av Johnny Lestander - Tisdag 18 feb 22:03


  Världen idag. Helt rätt inställning av Ann Linde och det är ju verkligen magstarkt att kalla det för terrorlöner. Man kan ju undra vad  löner till Israels miltär och polis borde kallas med tanke på deras förföljelse av den palestinska befolkningen....

Av Johnny Lestander - Tisdag 18 feb 00:40


  Cor.   Johnny

Av Johnny Lestander - Tisdag 18 feb 00:36

  Aftonbladet debatt. Intressant debattteknik som Ebba Busch visar upp. Trodde hon skulle tala om hur problematiken skulle lösas men istället bluddrar hon ut om allt mellan flyktingkristen 2015 till Europas lägsta arbetslöshet. Men istället för att s...

Av Johnny Lestander - Måndag 17 feb 23:35


  Det blev inget beslut om nedläggning av skolan i Korsträsk eller högstadiet i Vidsel utan det blev återremiss vilket ju var det som det var det man kunde förvänta sig. Tänk jag tvivlar storligen på att man fram till slutet av april kommer att få ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ sannerligen med Blogkeen
Följ sannerligen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se