Direktlänk till inlägg 12 september 2021

Konfirmation i Älvsby församling

Av Johnny Lestander - Söndag 12 sept 21:52

  Hörde att det i en första omgång var 13 av 53 i årskullen inom kommunen som är döpta in i Svenska kyrkan som ville konfirmera sig vilket då blir nästa 25 procent vilket stämmer ganska bra överens med var nivån på konfirmationen ligger på idag. Nu är det ju ingen resa till medelhavet som lockar utan nu kanske det blir de som är intresserade att konfirmera sig för sin tros skull och inte på grund av en resa.


Johnny

 
 
Ingen bild

Stig Strömbergsson

Måndag 13 sept 22:28

Jag har mött det från andra och kanske överreagerar jag på påståendet att konfirmander tidigare varit med främst för att få resa och att deras motiv därför inte är goda nog. Jag tycker det är en snål hållning. Skulle man ifrågasätta körsångare med tankar om att de bara är med för att sjunga och saknar (tillräcklig) tro blev man flådd med en slö skridsko. Eller om de som går på eftermiddagsträffar att de bara vill träffas och fika men inte tror nog. Man kan rada fler exempel men det är tonåringarna man ger sig på och drar ned anslagen för. Märkligt.

Johnny Lestander

Tisdag 14 sept 10:56

Man kan ju spetsa till det hela och fråga sig skall man konfirmera sin tro eller skall man vara med på en resa för att snygga till siffrorna. Nu kanske man får med de som verkligen vill konfirmera sin tro. Dessutom varför skulle Älvsby församling vara bättre än genomsnittsförsamlingen i Sverige när det gäller konfirmation, Man kan ju ställa samma frågeställning om medlemmarna inom Svenska kyrkan. Skall vi ha med dem som tror eller skall vi även plocka med de som betalar sin kyrkoavgift av födsel och ohejdad vana, Då kanske det inte är så konstigt att en del vill plocka bort väjningsrätten för präster. De är ju inte med i Svenska kyrkan för sin tros skull utan av andra orsaker om vi nu skall spetsa till det hela.

 
Ingen bild

Stig igen

Tisdag 14 sept 11:29

Det finns flera saker jag inte begriper.
En är varför man över huvud taget skall nagelfara vilka motiv människor – i detta fall 14-åriga barn från sekulära hem! – har för dittan och dattan. En sådan surmulen attityd hos kyrkgubbar och kyrkkärringar uppfattar faktiskt de stackare som ändå kommer och upplever att folk tycker att de är något som katten dragit in.Tro mig! Jag har hört tonåringar säga det! Bättre är att man tindrar med ögonen, bjuder på sig själv och är glad över dem som kommer, oavsett kategori. Sådant smittar.
En annan sak jag inte förstår är varför man i Älvsby församling skulle nöja sig med lika usla siffror som i landet i övrigt – var fjärde tonåring. Man var där för ca 10 år sedan och i det så kallade ”Ungdomsprojektet 2014-18” (som man aldrig iddes utvärdera) sattes målet 50% av årskullen – som man nåddes. Det finns ingen anledning till att man hos oss inte skulle vilja vara bättre och be och arbeta hårt för den saken.
Det är mycket jag inte begriper...

Johnny Lestander

Tisdag 14 sept 11:50

Vad är då motivet för att resa till Samos för att efter konfirmationen lämna det kyrkliga bakom sig ? Du säger ju själv att 14 åringar i de flesta fall kommer från sekulära hem. Är det inte meningen att vi skall fylla på med aktiva i kyrkorummet med de som verkligen tror på budskapet annars blir det ju bara kvar gamla gubbar som du och jag i slutändan. För om vi hyfsar till siffrorna för antalet konfirmander med de ändock inte stannar kvar vad är det då för mening ? Då får vi ju den kyrka som sossarna så gärna vill ha dvs. en social mötesplats där tron inte ens kommer på andra plats.

 
Ingen bild

Stig på nytt

Tisdag 14 sept 19:57

Vad är det för mening?
Varför blir det som det blir?
Viktiga grundfrågor att ställa till anställda, förtroendevalda och alla som nu känner sig någorlunda hemma i kyrkan. Om man i stället för att ifrågasätta tonåringarna frågar dem får man en och annan ledtråd. Utvärderingar är nyttiga ting och inte alltid kul för ”arrangörer” och sådana som redan har plats. ”Vi är inte viktiga - när det kommer till kritan” tycker jag mina intryck kan sammanfattas som. ”Gudstjänster är OK men inte så relevanta att jag fortsätter” verkar vara en annan uppfattning. ”Man får ingen kontakt annat än möjligen med konfaledarna”. Allvarliga frågor att begrunda för oss som kan ange tonen.
Resorna fungerade definitivt positivt ur rekryteringssynpunkt - det förnekar jag inte. Två för ungdomar ganska skollika timmar i veckan plus minst två gudstjänster i månaden innan man kan kvittera ut upplevelsen/resan flera vuxna missunnar dem. ”Var konfan meningsfull?” var en utvärderingsfråga ”JA!” var svaren. ”Resan/lägret?” ”Grädde på moset!” Och när man under Ungdomsprojektets tid gjorde detta fortsatte en tredjedel av dem i en fortsättningsgrupp i 9-an och sedan i Kyrkans Unga men vad gäller gudstjänstens relevans, tilltal och samvaro finns mycket att göra och förändra - och andras motstånd att övervinna. Och då blir frågan: ”Oå vems sida ställer jag mig? På de etablerades som anser sig ha sitt på det andliga torra eller på sökarnas? Vilka ger jag min tid som anställd och icke anställd?”
Och många andra frågor…

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Lestander - Fredag 24 sept 04:10

  Drömde och vaknade eftersom min kropp säger till att det är dags att vända sig, efter skadan kan jag bara ligga på ena sidan någon eller några timmar sedan måste jag vänad mig och sedan drömde jag igen. Jag drömmer ofta vilket ju i princip alla män...

Av Johnny Lestander - Torsdag 23 sept 23:25


  Intressant ledare och slutsatser. Har du tänkt på att om det begås en våldtäkt och gärningsmannen är okänd så vet vi med säkerhet att han dels inte har "svenskt" ursprung, är förmodligen mörkhyad och kommer förmodligen från Afrika eller något arab...

Av Johnny Lestander - Torsdag 23 sept 23:12

  Skall bli intressant att se vad som händer när allt släpps fritt. Risken är ju att vi kommer att få utbrott igen frågan är ju bara hur mycket. Dessutom blir det svårt att stänga ner samhället igen. Dessutom kommer ju inte dårfinkarna som är ovacci...

Av Johnny Lestander - Torsdag 23 sept 21:02

  Efter lunchen på folkhögskola där jag i princip alltid äter lunch så gjorde jag en del ärenden bland annat hämtade ut några beställda paket samt handlade på Coop och det var länge sedan jag gjorde det. Det var faktiskt roligt att gå och handla efte...

Av Johnny Lestander - Torsdag 23 sept 20:06

  intet nytt under solen skulle väl man kunna kallaEbbaBuschs utspel som du kan läsa här. För vad är det hon vill höra är det att det enda parti med en vettig politik det är Kristdemokraternas. Skall vi lägga ner alla andra partier och enbart ha ett...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2021
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se