Senaste inläggen

Av Johnny Lestander - Onsdag 23 okt 00:31

 

En budget är ju en mer eller mindre kvalificerad gissning om ett framtida utfall eller så är det att hålla upp ett blött finger för att känna varifrån vinden blåser. Problemet med kommunala budgetar är att den enligt kommunallagens 11 kap 5 § inte får läggas en negativ budget utan intäkterna skall överstiga kostnaderna även om verkligheten ser annorlunda ut. Det innebär ju också att kommunerna med en felaktig befolkningspyramid med en majoritet av äldre med därvid medföljande skattebetalningsförmåga ju diskrimineras jämfört med kommuner i bland annat Stockholm men för det har vi ju kommunalt utjämningssystem dvs rika kommuner skall hjälpa fattiga kommuner. När man sedan tittar på budgetförslagen så stannade sossarnas ursprungsförslag på kostnader i ramarna på 530388 och centerns på 520752 miljoner. Prognosen för 2019 för kostnader i ramarna på 549761. Fundera sedan på om någon av budgetarna ger vägledning.

 

Johnny

ANNONS
Av Johnny Lestander - Måndag 21 okt 23:56

 Kunde inte delta på kommunfullmäktigemötet inom Älvsbyns kommun på åhörarplats utan har istället suttit och sett på fullmäktigemötet på YouTube nu i kväll.  Har konstaterat att kommunen per 31 augusti ligger 16 miljoner back jämfört med budgeten på 2 miljoner plus dvs ett underskott i ramarna med 14 miljoner och det är ju inte speciellt förvånande. Skall bli intressant att se om det blir paniksparande eller om man tar resultatet för vad det blir, dvs att man inte hinner spara 14 miljoner fram till nyår. Sedan så har vi det här med budgetramarna för 2020 där socialdemokraterna vill spara dryga 11 miljoner och centern 22 miljoner och som väntat vann ju socialdemokraternas budgetförslag ganska klart eftersom Sverigedemokraterna föga förvånade stödde deras budgetförslag med tanke på deras inställning när det gäller omsorg. Läste med intresse Göran Lundströms insändare i måndagens Piteå-Tidning och jag uppskattade också han och centerpartiets förklaring till varför de vill spara dubbelt så mycket än vad sossarna vill eftersom de tar SKL:s siffror på allvar att den kommunala verksamheten i Älvsbyn är hela 66 miljoner dyrare än motsvarande kommuner. Men det gör ju inte sossarna, vänstern och sverigedemokraterna och risken är ju uppenbar att kommunen med sossarnas sparförslag kommer att gå back även 2020. Men jag tror faktiskt inte heller att centerpartiets budgetförslag skulle ha givit en budget i balans för jag tror nämligen inte att det går att spara så mycket pengar på så kort tid. Men om man i utredningen om äldreomsorgen som pågår kommer fram till att det handlar om OH-kostnader att man då gör något åt dem oavsett om det handlar om internhyror till Älvsby fastigheter eller om ineffektiv ledningsorganisation och att man inte i första hand ger sig på medarbetarna på golvet som ju utför det verkliga jobbet.


johnny

 

ANNONS
Av Johnny Lestander - Måndag 21 okt 00:00

  Du kan läsa artikeln här. idioter tror man verkligen att hedersförtrycket försvinner för att man plockar bort slöjan. Tala om värsta sortens symbolpolitik enbart för att locka väljare och inget annat. Dessutom ser jag stora problem att kunna plocka slöjan med tanke på vad det står i regeringsformen om religionsfrihet.


Johnny

Av Johnny Lestander - Söndag 20 okt 23:04

  Har suttit och funderat om det här med boken om Rut en liten bok i Bibeln som man läser på en kvart och jag har läst den flera gånger och det är en fin liten historisk berättelse ur den judiska historien. Men i bibelstudierna skall det delas upp med ett kapitel varje gång. Men det som man kan läsa på en kvart och det är ju inte svårt att förstå det som är skrivit varför skall man analysera varje kapitel i 1½ timme. Förra året var jag med en gång och då handlade det verkligen om en kulturkrock. Nu känner jag det mer som att vara en katt bland hermeliner eftersom många av hermelinerna varit med i många år och tillhör gruppen. Dessutom ser jag bibeln som en lärobok att ta del av men den är inte till att blint tro på. Känns faktiskt mycket bättre i rollen som kyrkvärd och att vara med på gudstjänster/mässor när jag inte är kyrkvärd och att vara en del av församlingsgemenskapen det räcker för mig så det blir inga fler bibelstudier på tisdagar för det är inte något för mig. Den andra gruppen har jag inte släppt ännu dvs.jämna veckor på onsdagar.


Johnny

Av Johnny Lestander - Söndag 20 okt 22:18

  Var kyrkvärd idag och det var hela 60 personer i kyrkan vilket är ovanligt mycket men själva gudstjänsten flöt på väldigt bra men en alldeles utmärkt predikan av Elin om rikedom och nålsöga och det var mycket tänkvärt det hon sa. Jag har ju aldrig förstått hur man kan ha en borgerlig politisk syn och vara kristen för man kan ju inte tjäna två herrar samtidigt nämligen Gud och Mammon. Annars hittade jag en alldeles utmärkt formulering av fakiren som fabulerar som jag tänkte citera istället för att skriva ungefär samma sak så här kommer citatet "

Men Jesus sade till sina lärjungar: ”sannerligen, det är svårt för en rik att komma in i himmelriket. Ja, jag säger er: det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike.” När lärjungarna hörde det böev de bestörta och sade: ”Vem kan då bli räddad?” Jesus såg på dem och svarade: ”För människor är det omöjligt, men för Gud är allting möjligt” (matt 19:23-26)

Ett härligt bibelord som man hör tolkas lite olika av olika personer.
Vanligast är kanske tolkningen om att ”nålsöga” inte syftar på ögat på en synål utan på en port i Jerusalem. Den porten var väldigt liten, så när man kom med sin fullastade kamel så gick det inte att ta sig igenom. Om däremot kamelen böjde på knäna och ”kröp” så gick det. Tolkningen lyder alltså att det inte är fel att vara rik, så länge man är ödmjuk och kan böja på knäna. Det är ok att ha mycket pengar eller andra materiella tillgångar så länge man inte värderar dem för högt.
Kanske är det den korrekta tolkningen, vad vet jag – det är ju inte jag som skrivit matteusevangeliet.
Men nog luktar det ursäkt lång väg av tolkningen… och inte en ursäkt formulerad av alla och envar, utan en formulerad av vita rika människor i välbärgade länder – vi som lever i Sverige, Europa och Norra Amerika. Vi har det väldigt gott ställt. Tittar man globalt så är vi löjligt rika, men även om man jämför med samhället utanför kyrkans port så har vi det bra. Jag tycker mig ha noterat större andel fina och nya bilar på olika kyrkors parkeringsplatser än i malmös förorter.
Att vara rik och läsa bibeln är inte alltid precis det enklaste. Efter ”guds rike” är pengar och rikedom det som Jesus talar mest om. Oftast är det inte ord i stil med ”var glad för alla dina pengar” eller ”lev lyckligt, lev rikt” utan mer i stil med ”ve er som är rika” (luk 6:24) eller ”så går det med den som samlar skatter åt sig själv” (luk 12:21) osv.
Det dåliga sambetet växer sig allt starkare för varje blad man vänder. Och får man välja på att ursäkta sig och tolka om istället för att ändra sin livsstil så är det ofta alternativ ett som går segrande ur striden.
Men frågan är vilket alternativ som är bäst i längden, vilket alternativ som gestaltar Guds rike på det mest trovärdiga sättet eller vilket alternativ som rimmar bäst med det som Jesus säger.

Jag vill gardera mig igen och säga att jag inte vet hur bibelordet ska tolkas. Men jag vill ändå höja ett varningens finger för den ursäktande tolkningen. När jag en dag står inför Jesu ansikte och han ber mig redovisa mitt liv så tror jag hellre att jag hamnar i sitsen att bli anklagad för att ha levt för enkelt och unnat mig för lite, framför att stå med skam för att ha valt mig själv istället för andra människor.
Någonstans är det ju så att jaginte  kan bli/eller vara rik utan att någon annan blir/eller är fattig. Om jag spenderar mina pengar på att hela tiden köpa prylar så letar jag efter det billiga. Jag vill inte betala överpriser.
Ett billigt pris för mig innebär ett underpris för den som arbetat med varan. De produkter jag köper och äger kommer från hela världen i dagens globaliserade värld (eller rättare sagt… de kommer från vissa delar av världen, delar där arbetare inte får skälig lön, delar där man snor råvaror från befolkningen utan att göra rätt för sig. Ta bara exemplet med spannmål från Brasilien. I Brasilien råder svält, och man odlar mycket spannmål som skulle behövts för att föda människorna. Men vi rika vitingar köper säden för att utfodra våra djur som ger oss mjölk och kött. De fattiga i Brasilien är inte riktigt i sitsen att de kan de kan säga nej till våra pengar.)
Ok att jag betalar för min livsstil, men det verkliga priset betalas av fattiga människor i syd.

Men om man bortser från rättviseproblematiken ett tag, är det verkligen så fel att äga, är det fel att vara rik?
Ett enkelt tankeexperiment kan vara att ställa frågan till sig själv ”hur ofta går jag och längtar efter nån pryl, typ en kamera, en bil, nya kläder osv… och hur ofta längtar jag efter Kristus?” Är jag ärlig mot mig själv så blir jag rädd.
”Mycket vill har mer” säger man ofta. Och man behöver ju inte granska sig själv särskilt länge för att inse att det är sanna ord. Våra begär är kraftiga och vi kämpar för att tillfredställa dem, och lyckas bättre än de flesta människorna på jorden.
(intressant att fråga sig själv; är jag lyckligare för det?)

”Ingen kan tjäna två herrar” säger Jesus, och frågan är vilken herre vi (jag) tjänar. Och då är inte munnens svar lika intressant som plånbokens svar." Slut på citat och dessutom väldigt sant.


Johnny

Av Johnny Lestander - Lördag 19 okt 21:43

  Har inte blivit speciellt mycket gjort idag, förutom det vanliga dvs. diskning som brukar ligga på mig, fara med sopor och sedan tanka en av bilarna. Sedan har det faktiskt blivit en del fotbollstittande och såg bland annat hela matchen mellan Everton och West Ham. Men kvällen blir inte så sen eftersom det är kyrka i morgon och efterseom jag är kyrkvärd så blir det att stiga upp senast klockan 09.00 så därför går det inte att sitta upp och titta på dumburken alltför länge. Dessutom har man ju som vanligt retat upp sig på en del uttalanden från bland annat Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson och Björn Söder men det är ju ungefär som vanligt. Men hur man kan vara Sverigedemokrat är ju för mig helt obegripligt eftersom det ju innebär att man har en sådan negativ samhällssyn och det måste vara jävligt jobbigt att hela tiden gå omkring och vara negativ.


Johnny

Av Johnny Lestander - Fredag 18 okt 15:06

  Skrev ett inlägg om prioriteringar och Stig svarade med ett förslag om att läsa och det är ju också något man skulle kunna prioritera eftersom jag har några böcker som ligger olästa. Men jag har också en del filmer som jag aldrig har sett som ligger och väntar, dessutom håller jag på att plöja igenom Fantomen där jag ligger efter men snart så är jag ikapp. Men precis som man får ryck att se filmer eller TV-serier eller ryck att läsa även om det är mer sällan så blir det ju ändock något man håller på med som att t.ex nu skiva ett inlägg och sedan är det odiskat eftersom Mona är och badar med två av barnbarnen tillsammans med Elin som ju inte jobbar på fredagar i Öjebyn och sedan skall det hämtas in ved och bäddas sängen och vikas tvätt och fylla på torktumlaren och sedan har jag jobb som ligger så det blir nog inget läsande i dag har jag en känsla av. Sedan skriver jag som vanligt väldigt långa meningar och den som läser detta inlägg högt kommer förmodligen att drabbas av syrebrist eftersom det inte finns någonstans att andas. Men nu stannade tvättmaskinen så nu skall jag ta ut ur torktumlaren och fylla på med ny tvätt och sedan vika och diska och bädda säng och dammsuga och hämta ved.


Johnny

Av Johnny Lestander - Torsdag 17 okt 21:52

  Sitter och tänker på prioriteringar vad som är viktigt respektive inte viktigt nu med ytterligare 6 timmar mörker fram till midvintersolståndet dit det snart är bara 2 månader kvar. Arbete finns men det finns inga deadlines före 31 mars nästa år (årsredovisningar) och drar jag ut på det jobb som jag för närvarande har liggande så kan jag nog få det att räcka till i slutet av nästa månad. Eller skall prioritering ligga på att jobba bort det snabbt för att sedan kunna göra annat men vad skulle det då kunna vara. Skulle jag nu under blivande vinter kunna tänka mig att skriva mer inlägg och insändare för att ondgöra mig över tillståndet i världen och i Sverige och i Älvsbyn. Skall jag istället ägna min tid åt daliga cykelturer eftersom jag i år har utrustat cykeln med dubbdäck för att jag har dåliga knän och att det ju är betydligt roligare att cyckla än att gå. Dessutom har jag bytt olja i naven på cykeln vilket gör att den aldrig har gått så lätt att cykla med. Eller skall jag ägna tiden åt att titta på idrott och tv-serier efter mina cykelturer vilket jag kommer att ta varje dag för motionens och diabetesens skull även om sockervärderna idag är helt normala vilket ju beror dels på medicin eftersom jag äter en tablett metformin per dag men även helt ändart kostnahållning och motionerar genom min cykling. Dessutom kan man ju plötsligt få erbjudande om arbete som jag ju har svårt att tacka nej till eftersom det fortfarande är lika roligt att jobba inom det yrke där jag är inne på mitt 37 år. Dessutom kan det ju komma andra erbjudanden inom föreningsliv av olika slag och då får man väl ta sig en funderare om det skulle bli aktuellt. Men hur det i slutändan kommer att bli återstår ju att se men något ytterligare inlägg blir det inte i kväll utan nu skall jag göra färdigt det jobb som jag höll på med någon timme till och sedan blir det bundesliga handboll på viaplay och under tiden skall jag lyssna på blind audition från the voice US där säsong 17 nyss har startat.


Johnny

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ sannerligen med Blogkeen
Följ sannerligen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se