Senaste inläggen

Rut

Av Johnny Lestander - Tisdag 8 okt 22:42

  Första kapitlet av boken om Ruth som utspelades för cirka 3100 år sedan i ett klansamhälle det handlade bibelstudium om. Frapperas över hur man kan tolka bibeltext som till exempel att Elimelek som tillsammans med sin hustru Noomi utvandrade från den av hungersnöd drabbade Juda och staden Betlehem till Moab som låg i nuvarande Jordanien och med sig hade de sina båda söner Machlon och Kiljon. Man kan tolka det som att Elimelek var rik och därför utvandrade istället för att stanna kvar och hjälpa sina landsmän i Juda mot den hotande hungersnöden. I Moab dog Elimelek och hans söner Machlon och Kiljon tog sig moabitiska hustrur Opra och Rut. Men inga barn föddes enligt berättelsen och efter ett tag dog båda sönerna Machlon och Kiljon och där stod Rut med två sonhustrur på halsen och dessutom är hon nu enligt berättelsen fattig. Orsaken till fattigdomen framgår ej, sedan kan man spekulera i att Gud ville straffa Noomi genom att både maken och sönerna var döda och att gud hade sett till att Noomis söner inte fått några barn. Den fråga man kan ställa sig men som inte ställdes vid bibelstudiumet var ju om gud verkligen bestämmer vilka som föds eller inte eller om de helt enkelt inte kunde få några barn. I Sverige får cirka 12.000 kvinnor missfall varje år vilket innebär att mellan 10 – 20 procent av alla graviditeter slutar i missfall. Antalet är egentligen ännu större eftersom många missfall sker så tidigt att kvinnan inte ens har märkt att hon har varit gravid. De beräknas att det föds varje dag 365000 människor och det blir då på ett år 365000*365=133225000 människor om vi antar att antalet missfall ligger på ett snitt av 15 procent av alla graviditer så blir det 19983750 missfall per år. Med ovanstående resonemang så innebär det då att gud är ansvarig för alla dessa missfall men kan det verkligen vara så ? Något som också frapperar mig är ju alla dessa gudar, när det ju bara finns en. Tänk att man söker efter gud men ger honom många olika namn, men kan det finnas flera gudar men är det möjligt att tro det om man nu är jude, kristen eller muslim eftersom man ju tror på en och samma gud men med olika namn i respektive religion och då kan man ju inte tro att de gudar som namnges i Bibeln som t.ex Baal verkligen är en verklig gud eftersom det då handlar om polyteism dvs. tron på flera gudar. Får dessutom samma känsla som förra året när jag prövade på bibelstudium nämligen att jag inte anammar Bibeln på samma sätt som en del andra nämligen utan ifrågasättande men den känslan kan ju faktiskt vara fel. Tycker historien om Rut är intressant ur historiskt perspektiv om hur klansamhällen fungerade på den här tiden. Får dock en känsla av att vara katten bland hermelinerna vilket ju inte är bra.


Johnny

ANNONS
Av Johnny Lestander - Tisdag 8 okt 11:03

  Den åriliga kontrollen visade på en del tandsten men ingenting annat. Inga hål och det var ju bra så det blir bara att ta bort tandstenen och ingenting annat.


Johnny

ANNONS
Av Johnny Lestander - Söndag 6 okt 22:07

  Den fjortonde söndagen efter trefaldighet och alla vet kanske inte vad trefaldighetsdagen är, Jo den är första söndagen efter pingst 56 dagar efter påsdagen och nu är det den fjortonde söndagen efter trefaldighet och dagens tema är livet och döden. Stig bad oss göra en handuppräckning om vad som är starkare livet eller döden och nästan alla räckte upp handen för livet men inte jag och inte Stig och inte Kerstin och kanske någon fler. Men det beror ju på vad man förknippar med döden är det den fysiska döden man tänker på då är det den som alltid vinner i slutändan. Sedan vad den fysiska döden beror på kan vi ju samtala om och Paulus har sagt att syndens lön är döden. Men det innebär ju att ingen kommer undan varken påvar, pastorer, präster eller hedningar för bevisligen dör vi alla. Däremot finns det andra som påstår att Paulus har fel eftersom de påstår att den fysiska döden beror på de fria radikalerna och dess påverkan på att våra celler åldras över tid i en syrerik miljö som på jorden och det är därför vi dör och inte för vad vi gör. Dessutom om nu vi antar att Paulus har rätt då verkar det ju inte ha någon betydelse hur många gånger vi rabblar syndabekännelsen för vi dör ändå vi kommer inte undan. Men skall vi verkligen frukta den fysiska döden för att den inte Jesus som i Johannes 14:6 som säger att jag är vägen, sanningen och livet ingen kommer till fadern utom genom mig. Dessutom säger ju Jesus i Johannes 11:25 Jag är uppståndelsen och liver, den som tror på mig han skall leva om han än dör och den som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö. Men det är ju något som inte stämmer här eftersom det Jesus säger i Johannes stämmer ju inte åtminstone inte när det gäller det fysiska livet utan han måste ju mena att vår själ (jaget) "lever" vidare efter den fysiska döden. Så den som tror på Jesus har ju då inget att frukta för när det är dags för den fysiska döden då fortsätter livet i en andlig värld men vad händer då med de som inte tror på Jesus kommer deras själar att dö när den fysiska döden inträffar eller lever alla själar vidare oavsett om man tror på Jesus eller inte ?


Johnny

Av Johnny Lestander - Söndag 6 okt 22:02

  Händer ibland när jag gör enahanda saker som att rensa meddelanden i mobilen med en hand och det slutade med kramp i fingrarna och tummen och det gjorde ont men efter en stund släppte det. Men det kommer då och då och har blivit vanligare med åren.


Johnny

Av Johnny Lestander - Lördag 5 okt 18:33

  Det håller inte att vara speciellt mycket löv kvar på träden och inte speciellt varmt heller och det blir en härlig brasa varje kväll i täljstenskaminen och vi har nyss gjort upp eld. Men ingen snö ännu och inga vinterdäck på bilarna utan vi avvaktar och ser vad som händer vädermässigt. Men det känns att vi tyvärr är på väg in i den mörka och kalla och snöiga delen av året och det känns mindre bra. Mörker, barmark och plusgrader är acceptabelt men inte kylan och det vita som faller från himlen. Kyrkomässigt känns det bra och det är högmässa i morgon men sedan är det bibelstudium på tisdag om Rutan och eftersom det är första säsongen med bibelstudium får vi väl se hur det utvecklas och förhoppningsvis ett utbyte av åsikter utan några som helst pekpinnar eftersom vi ju alla tolkar det vi läser på olika sätt. Sedan veckan därpå har vi ovanlighetsgruppen som jag fortsätter att kalla den och den har ju inte satts sig alls eftersom vi ju bara har haft ett möte,  utan vi får väl se vad som händer. Förhoppningsvis inga pekpinnar alls utan en öppen dialog i olika frågor om Bibeln och kristen tro. För när det gäller kristen tro så har vi ju faktiskt olika uppfattningar i en mängd olika frågor och det är ju helt ok.


Johnny

Av Johnny Lestander - Fredag 4 okt 22:30

Du kan läsa artikeln här. Blir intressant att se om motionen får något gehör i riksdagen för det tror jag inte. Dels så finns det partier som formligen klättrar på väggarna vid tanke på en Imam-utbildning och jag tänker ju då förståss på Sverigedemokraterna. Dels skall man ju låta kvinnor få gå utbildningen men inom Islam är ju en Imam en av manligt kön. Du kan väl tänka dig vad som skulle hända om en kvinna skulle vara böneledare i en moské så det tror jag inte helt enkelt är möjligt. Dessutom skall man tydligen begränsa vem som får söka till utbildningen och salafisterna skall inte vara välkommna. Utbildningen skall ske så att man tror på rätt sätt vilket ju låter verkligen barockt. Inom Svenska kyrkan behöver man ju inte viga samkönade om prästen anser att det strider mot hans/hennes övertygelse, som präst inom Svenska kyrkan får man ju även ogilla kvinnliga präster. Tro är ju verkligen flexibelt eftersom det inte finns någon rätt tro men däremot olika tro. Så jag tror uppriktigt att motionen är dödfödd och kommer inte att gå igenom.


Johnny

Av Johnny Lestander - Fredag 4 okt 22:09

    Kommer inte att bli någon skillnad när det gäller inlägg på denna blogg eftersom jag ju alltid har skrivit inläggen först här och sedan kopierat över det till Piteå-tidningen så det blir samma mängd men förmodligen färre läsare eftersom jag har vad jag förstått haft många läsare av mina insändare i Piteå-tidningen.


Johnny

Av Johnny Lestander - Fredag 4 okt 22:02

  Så här skrev insändareredaktören i gårdagens Piteå-tidning citat "Att lägga in era texter i vårt skriv- och publiceringssystem tar för tillfället ungefär dubbelt så lång tid, sen kan jag inte alls styra över hur sidan i tidningen är uppbyggd. Texterna SKAvara 2500, 1600 och 450/800 tecken långa och det går inte att fuska med 2900 eller 1890 tecken. Det innebär att jag måste hårdredigera och stryka ner texterna om du som skribent inte gör det själv - och det tar tid". Därför skickade jag följande till Gunnel Ekman som hon heter och då följande "

Skickade ett mejl till dig i går och jag förstår att du inte har haft tid att svara på det med tanke på att du är fackligt engagerad och att en försäljning har skett av tidningsverksamheten. Satte och räknade hur många insändare som jag skrivit sedan slutet av augusti till nu som aldrig har blivit publicerade och det är någonstans kring 12 stycken bland annat tre stycken som handlar om värnskatten. Nu har jag ju under den tid du varit insändarredaktör fått in väldigt många insändare så jag skall väl inte klaga. Men eftersom jag inte vill skriva på något annat sätt än tidigare utan anpassning till en viss storlek på insändarna och jag vill inte att du plockar bort text som jag skrivit eftersom det är mina åsikter du i så fall skär i så vill jag att du plockar bort alla insändare som ligger hos dig som jag har författat. Kommer inte att skriva några fler insändare i Piteå-Tidningen om ni inte tar bort idiotin med en viss längd på insändarna. Vet du jag tycker att det i princip är att man censurerar åsikter och det tycker jag är ovärdigt en socialdemokratisk tidning även om jag inte ger speciellt mycket för socialdemokratin. Undrar om det inte kommer att minska antalet insändare för vem orkar anpassa sina insändare ?


Johnny


Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ sannerligen med Blogkeen
Följ sannerligen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se